Atunci cand vine vorba de elemente componente ale ferestrelor si usilor cu geam termopan predispuse deteriorarii, garnitura sau chederul ocupa un loc important. Rolul garniturilor este de a etansa si de a izola marginile si colturile ferestrei sau ale usii, insa in timp intervine uzura si se impune inlocuirea acestora.
Care sunt cauzele datorita carora garniturile sau chederele trebuie inlocuite? Desi multi considera ca garniturile sunt facute sa reziste aceeasi perioada ca si ferestrele, acest lucru nu este nici pe departe adevarat. Motivele pentru care trebuiesc inlocuite sunt diverse:
- Garnitura imbatraneste datorita utilizarii indelungate.
- Intretinerea si curatarea nu este efectuata la timp si corect.
- Utilizarea improprie a ferestrelor si usilor cu geam termopan, zgarierea etc.
Garniturile de etansare sunt concepute pentru a rezista timp de maxim 5 ani, in conditii normale de utilizare, cu veri calduroase si ierni geroase. Dupa aceasta perioada, garniturile incep sa isi piarda din elasticitate si nu mai reusesc sa izoleze corespunzator din punct de vedere termic sau fonic.
Cum iti poti da seama ca garnitura termopan trebuie inlocuita?
Nu e nevoie sa fii un expert in domeniu pentru a-ti da seama ca garnitura nu mai etanseaza corespunzator. Daca zgomotele exterioare sunt mult mai deranjante decat in momentul initial in care ti s-au montat termopanele, daca simti curenti de aer la marginea ferestrelor inchise sau daca apa de ploaie patrunde in toc si chiar inauntru, atunci e clar ca a intervenit uzura garniturii, fiind necesara inlocuirea lor.
In cazul in care “simptomele” mentionate anterior sunt insesizabile, dar ai totusi banuiala ca garnitura este uzata, poti sa faci un test foarte simplu: introdu pe tocul ferestrei o foaie A4, inchide fereastra si apoi incearca sa scoti foaia. Daca va iesi cu usurinta, e semn clar ca garnitura a fost afectata si ca nu mai etanseaza corespunzator.
In momentul in care garnitura nu se mai pliaza perfect pe suprafata de contact cu profilul, se vor crea acele goluri care permit trecerea curentilor de aer, a apei sau a sunetelor. Ce poti face intr-o asemenea situatie?
In mod cert, inlocuirea garniturii termopan nu poate fi facuta decat daca ai experienta in domeniu. Pentru a nu risca sa o deteriorezi iremediabil sau sa afectezi chiar si profilul ferestrei, iti recomandam totusi sa apelezi la personal specializat. Contacteaza firma care ti-a montat tamplaria sau un service de ferestre si usi PVC din zona in care locuiesti si solicita inlocuirea garniturii.
Cum poti preveni uzura prematura a garniturii termopan?
Preventia este mult mai eficienta decat reparatiile, iar acest lucru se aplica inclusiv in cazul intretinerii garniturii termopan. Pentru a intarzia pe cat posibil deteriorarea garniturii, iti recomandam urmatoarele:
- Asigura-te ca ferestrele cu geam termopan pe care le montezi acasa sunt de cea mai buna calitate, din toate punctele de vedere, inclusiv al garniturii.
- Intretine corect garniturile. Pentru asta vei avea nevoie de o solutie speciala cu care vei sterge periodic garnitura, pentru a-i mentine elasticitatea si pentru a o proteja de factori externi. Evita sa folosesti produse de curatenie cu potential coroziv, detergenti sau prafuri abrazive de curatat – acestea nu vor face nimic altceva decat sa slabeasca garnitura.
- Mentine geamurile curate! Acumularile de praf, particulele abrazive si alte substante pot sa afecteze in timp garnitura, motiv pentru care curatenia la nivelul ferestrelor va trebui mentinuta constant, inclusiv pe partile interioare, la tocuri, la suprafata de contact a ferestrei cu profilul, la imbinari si mecanisme de inchidere/deschidere etc.
Chiar daca vei intretine corect ferestrele si vei apela doar la profesionisti pentru verificari, reglaje si eventuale reparatii, in cele din urma garnitura tot va trebui inlocuita. Daca ai ajuns intr-o asemenea situatie, poti contacta specialistii nostri folosind datele de pe site.