Sfaturi impotriva condensului
La ora actuala, atat usile, cat si ferestrele cu geam termopan sunt privite ca o necesitate si nu doar ca un moft, asa cum se intampla in anii din urma. Majoritatea proprietarilor de astfel de elemente vitale ce asigura confortul optim al unei locuinte, incaperi sau spatiu intampina o problema destul de grava, si anume condensul.
Ce reprezinta de fapt condensul?
Ca si proces fizic, acesta este reprezentat de trecerea vaporilor sau gazului in stare lichida. In cazul ferestrelor sau usilor termopan, daca temperatura sticlei scade sub temperatura punctului de roua, atunci vaporii de apa ce se gasesc in aer vor condensa sub forma de picaturi pe suprafata mai rece obiectului respectiv. In functie de umiditatea din aer depinde si dimensiunea picaturilor de apa. De exemplu, daca aerul este mai cald, poate retine vaporii de apa in cantitate crescuta. Este binecunoscut si termenul de aer saturat in cazul in care limita cantitatii de astfel de vapori este depasita.
Daca va intrebati de unde provin vaporii de apa care duc la formarea condensului, atunci in continuare va oferim cateva exemple ce contribuie la aparitia acestuia:
- Respiratia persoanelor din acea incapere
- Aburii provocati de gatit sau aparatul de gatit in sine
- Din procesul de spalare (apa fierbinte este factorul care contribuie in acest sens)
- Sistemul de incalzire
- Plantele din incaperea respectiva
- Materialele folosite in cladirile noi (aici se includ cimentul, gletul, adezivii, caramizile sau lemnul, dar si alte materiale)
Care sunt principalii factori care produc condensul in cadrul unei incaperi?
In ceea ce priveste producerea condensului in interior, exista trei factori esentiali care se manifesta in acest sens:
- Valoarea de vapori de apa pe care o contine aerul: acest factor poate fi cu usurinta controlat de proprietari sau de cei care se confrunta cu efectele nefaste ale condensului prin asigurarea unei ventilatii eficiente in cadrul incaperii
- Valoarea temperaturii din incapere: in cazul in care sesizati aparitia condensului, atunci puteti asigura o temperatura mai crescuta in interior comparativ cu cea exterioara, pentru a se retine o cantitate de vapori de apa mai mare, fara producerea condensului
- Valoarea temperaturii exterioare: acest aspect nu poate fi controlat, intrucat conditiile meteo difera de la sezon la sezon si de la zi la zi. Singurul aspect asupra caruia se poate actiona tine de temperatura interioara mai crescuta comparativ cu cea exterioara.
Profilele PVC din componenta ferestrelor cu geam termopan sunt special concepute, datorita calitatilor izolante, sa asigure reducerea pierderii de caldura din interior spre exterior, insa in cazul in care se identifica aparitia condensului, primul pas in combaterea sa tine de localizarea exacta a acestuia, astfel:
- Daca se observa aparitia condensului intre foile de geam atunci cu siguranta este vorba despre o defectiune legata de etansarea pachetului termopan
- Daca suprafata dinspre camera a geamului este afectata de condens atunci trebuie sa va sesizati ca temperatura suprafetei geamului este prea joasa comparativ cu vaporii de apa din incapere
Cum se reduce eficient condensul?
Atunci cand condensul se formeaza pe acea suprafata din interiorul incaperii, acesta se poate reduce prin:
- Asigurarea ventilatiei naturale sau artificiale in acea camera
- Orificiile de ventilare ale peretilor trebuie instalate sau curatate, dupa caz
- Instalarea de hote deasupra aparatelor care produc aburi (de exemplu: aragazele)
- Etansarea si mentinerea inchisa a usilor interioare
- Cresterea usoara a temperaturii din incapere
- Prezenta unei surse permanente de incalzire in casa in cazul sezonului rece
- Achizitionarea de radiatoare si pozitionarea acestora sub ferestre atunci cand este nevoie sa se pastreze temperatura geamului interior la un nivel echilibrat
In cazul in care nu reusiti sa reduceti condensul, este nevoie sa apelati la serviciile unui profesionist care sa se poata ocupa de reparatiile necesare ferestrelor cu geam termopan.